Skleneným okom

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O Vinkiho sexuálnej samovražde

Nedá mi, aby som hoc britkým, verím, že stále láskavým sarkazmom, nevylíčil udalosti jedného z večerov Môjho Človeka.

Osoby a obsadenie: Môj Človek Vinki, Fofo, Kika, Vinkiho kamarát Lolo, čo niečo znamená; Kamaráti, čo nie sú Lolo a neznamenajú nič, ale výborne vyzerajú; Kamaráti čo nie sú Lolo, vyzerajú menej dobre, ale sú mediálne hviezdy a celebrity; Kamaráti, čo nie sú Vinkiho kamaráti a sedem barových kuriev.

(Viem, nevhodné a medveďa v majetku robotníka siedmej veľmoci nehodné je ono dehonestujúce slovo, ktorým by som nikdy nenazval poctivo pracujúce dievča, ktoré za väčšie alebo aj menšie finančné ohodnotenie odbremeňuje pánov od nahromadených telesných tekutín vytvárajúcich neudržateľný pretlak v mozgu. Či už tieto dievčatá svoje neľahké, no v konečnom dôsledku veľmi vďačné povolanie vykonávajú v diskrétnych penziónoch špeciálne na to určených, alebo v parku pri železničnej stanici, ostávajú dievčatami a predovšetkým ženami, ktoré si už z titulu svojho pohlavia zasluhujú úctu. Avšak práve onen nepekný, skoroumelcovho medveďa nehodný, a nijaký iný termín, dokonale vystihuje výzor i charakter predmetných postáv. Ďalej, aby som učinil slušnosti i autorskej sebaúcte zadosť, ich už budem nazývať slečnami na love, v najhoršom prípade nadšenými amatérkami na tréningu, čo síce nedostatočne odzrkadľuje atmosféru, ktorú okolo seba šírili, avšak je voči nim omnoho poctivejšie. Pretože vskutku nežiadali hotovostné plnenie, teda rozhodne nie priamo. K prítulnosti ich motivoval už aj obyčajný drink nevalnej kvality a dovoľujem si zaiste úspešne predpokladať, že milé slovo a štipka slušnosti by ich boli obratom transformovali z bezmála neviestok na pravé nevesty v bielych šatách, ktoré sa tak skvele hodia k princovi na bielom koni, či skôr vlastnom aute akejkoľvek farby a s celými dvoma alebo troma tisíckami v peňaženke. Slušnosť prosto dokáže divy.)

Vráťme sa teda k onomu večeru Vinkiho sexuálnej samovraždy, k téme, od ktorej mám sklony celkom nedisciplinovane odbiehať. Kika, priateľka Vinkiho priateľa, na neho nepekne naliehala, aby sa ako nikým nezvaný divák, ak opominieme ju samotnú, zúčastnil istej hudobnej akcie, ktorá mala podľa jej najlepšieho vedomia a svedomia vydať svoje svedectvo o neexistencii vkusu zúčastnených v takzvanej Bužni. Čiže budove, ktorá kedysi slúžila ako chrám boží pre židovskú obec Mesta. Neskôr, keď bratia sovieti nie celkom dôsledne odpratali ostatky nedôslednosti svojho nemeckého nepriateľa na Sibír a ostatné ostatky radšej vymenili vieru praotca Abraháma za presvedčenie o vedeckom a v podstate veľmi demokratickom dôkaze o neexistencii ktoréhokoľvek Boha (čo už zasa nemohol byť taký problém, ak dokázali prijať, že plánované hospodárstvo je dobrý kšeft), usídlila sa v chráme štátna filharmónia i nazvali dom boží Domom umenia. Ľudia mu však aj naďalej familiárne hovoria Bužňa. A tak vo svojej nevedomosti, že ide o menej dôstojné synonymum slova synagóga, si aj najzarputilejší antisemiti neustále pripomínajú židovské tradície Mesta. Symfonická hudba by prirodzene pritiahla iba antisemitov s vyšším vzdelaním, ktorí by slovo bužňa nepoužili už z princípu, avšak Dom umenia pravidelne núka hlboké umelecké zážitky aj pre široké publikum, ktoré si tu príde radšej zatancovať na strhujúce, rytmické vibrácie reprodukovanej hudby. Takéto publikum azda predpokladá, že pôvodne mohla slúžiť budova hromadným orgiám homosexuálne orientovaných občanov Mesta, ktorým oni sami hovorievajú skôr buzňa. Modifikovanou výslovnosťou "bužňa" vlastne iba zmäkkčujú tvrdosť výrazu, za ktorý by im tí pomenej zmäkkčilí homosexuáli mohli upraviť chrup pre celkom bezrizikové a pohodlné prevádzanie orálneho sexu s príslušníkmi rovnakého pohlavia. A nedajbože (bárs aj ten židovský) ho na nich vzápätí aj vykonať.

Zásadná nepresnosť geografickej informácie od Kiky, ku ktorej sa ešte dostanem, však nesúvisela s históriou, ale s meteorológiou. Bužňa je sotva na päť minút od Vinkiho brloha, čo by sa dalo aj v nepríjemnom daždi zvládnuť prostým prekladaním jednej nohy pred druhú. A keďže účastník premávky využívajúci k pohybu len vlastné nohy nie je vystavený eventuálnej skúške dychového orchestra ministerstva vnútra, nič mu nebráni ani v celkom nemiernej konzumácii liehovín, ktorými bývajú dva bary v Bužni vcelku dostatočne zásobené.

V čase, keď začala Kika naliehať, sa Vinki naplno venoval dobre premyslenému a do umeleckých detailov dotiahnutému pofňukávaniu nad svojim nezaslúžene ťažkým údelom, čo je program, ktorý nesporne vystačí na viac ako jeden večer. Bolo mu tak nádherne mizerne, ako človeku môže byť nanajvýš tak dvakrát za život a on k sebe pociťoval taký hlboký, úprimný, zo srdca tryskajúci súcit, až mu prišlo ľúto, že túto rýdzu emóciu nezištne a v nebývalej hojnosti poskytovanú kruto trpiacej bytosti, nikto nevidí. Keby ľudia len kútikom oka zahliadli silu toho citu, azda by zmenili svoje životy a pretvorili svet na miesto, kde by bolo hodno žiť. Lež Kika, priateľka Vinkiho priateľa, tento ušľachtilý cit pošliapala a nazvala ho pravým menom: "Prestaň sa ľutovať, dvihni riť a poď do Bužne," rozdrvila nebesky nádhernú budúcnosť ľudstva, ktorú bol ešte pred sekundou schopný zvestovať. Vyprázdnené miesto zaujal nový pocit. Divoká túžba po pomste.

K pochopeniu Vinkiho plánov na zdrvenie Kikinej čiernej duše je potrebné upozorniť na drobný detail v tvare trojuholníka.

Kikin priateľ, zvaný Fofo, je aj Vinkiho priateľ. Buďme úprimný, Vinki je jeho priateľ. Už asi desať rokov žije v utkvelej predstave, že Vinki zmenil jeho život a to tak dôkladne, že si ho bol dokonca schopný uchovať až dodnes. On sám je totiž nie celkom neopodstatnene presvedčený, že keby nebolo onej zmeny, nebol by už ani on. Vzhľadom k nepríjemným vedľajším účinkom istých nie celkom legálnych chemikálií s veľmi príjemným účinkom, nie je vylúčené, že má pravdu. Treba však poctivo dodať, že Zmenu urobil on sám, Vinki bol sotva pôrodnou babicou tohto nového života, a jeho otcom už v žiadnom prípade.

Približne v čase preťažkého pôrodu Fofovho nového života, spoznal Vinki Kiku. Na prvý pohľad bolo zrejmé, že jeho zásady smerujúce k osamelému, no nesmierne príjemnému životu starého mládenca, narazili na tvrdú súperku. Nuž sa bránil, ako sa najlepšie vedel. Ako na ženu sa na ňu díval, iba keď sa nedívala. A keď sa Fofovi zapáčila, nie celkom nezištne, si v duchu riekol: "Ten ju potrebuje viac."

I slovo stalo sa telom, zlepeným potom a ďalšími telesnými tekutinami. Sú spolu už deväť rokov z toho deväť rokov kefujú, alebo sa hádajú. Občas ešte pracujú, spia, jedia a vylučujú. Slovo kefovať používajú oni sami a podľa toho, čo sami na túto tému hovoria, milovaním by sa to síce nazvať dalo, ale bolo by to veľmi nepresné, ak nie priam zavádzajúce.

Fofov život je nový, je to úspešný hudobný kritik, puberťáčkami obdivovaný, trochu viac ako priveľmi exaltovaný profík, ktorý pozná v tejto atraktívnej branži každého čo sa ráta a čo je ešte dôležitejšie, každý kto sa ráta pozná jeho a s hrôzou v duši hľadá iskierku zaľúbenia v jeho očiach, či skôr citlivých ušiach.

Nový život - nové závislosti: Kika a alkohol. Kika síce celkom dobre znáša alkohol, Vinki ju videl v onen večer bez následkov vypiť deväť píčových vodiek, príšerne však neznáša alkohol vo Fofovej krvi. Rituálne a celkom nesuicidálne, priam diletantské podrezávanie zápästí v bezpečných vrstvách vysoko nad žilami, či postávanie na parapete okna jeho bytu na prvom poschodí Fofovi napriek častým škandálom, odchodom a rozchodom zaisťuje pravidelné dávky Kiky, bez ktorej by síce mohol žiť, no nie prežiť. Nezabila by ho krv pomaly vytekajúca z rozrezaných žíl, ale alkohol rýchlo pritekajúci do nich, by to v krátkom čase zvládol. Ona to vie a ešte ho nemá tak v zuboch, aby ho chcela mať aj na svedomí.

Prednedávnom sa už Vinki nedokázal pozerať ďalej, ako si tí dvaja navzájom ubližujú a nepopieram, mal aj slabú chvíľku posilnenú piatimi dávkami írskej. Takže Kike oznámil, že sa už na to dívať nebude a bude sa im ako páru podľa možnosti vyhýbať. Kika sa začala vypytovať a vypočula si odpovede, ktoré síce počuť chcela, ale nepotrebovala.

A tak teraz Fofa podvádzajú. Potajme sa stretávajú bez neho, aby sa mohli nerušene rozprávať. Keby o tom vedel, zabilo by ho to a vôbec nie je vylúčené, že by to predtým zabilo aj Vinkiho a Kiku, nech sa Fofo v pekle nenudí bez dvoch ľudí, na ktorých mu záleží. Pre istotu, keby niečo prasklo, majú pripravenú chatrnú, no spoločenským konvenciám vyhovujúcu obhajobu: Kedykoľvek môžu odprisahať na Bibliu, Tóru či Korán, že nikdy spolu nesúložili, ba ani pusu na líce si nedali, za ruky sa nechytili. A keby prísaha nestačila, môžu to pokojne prehlásiť aj na detektore lži.

Je to normálna trojica priateľov, len každý sa s každým priatelí inak a nikto s nikým tak, aby pri pohľade nahor dovidel aspoň na vzďaľujúcu sa hladinu, s prepáčením, sračiek.

Myslím, že plán Vinkiho starého dobrého horšieho ja, ukutý výhradne na zdeptanie Kikinej čiernej duše, bude už teraz bezo zbytku zrozumiteľný.

"Prídem," odvetil Vinki v dobrej viere, že tak tucet redbullov s dvoma tuctami írskych ho zmení na besniace zviera schopné vnoriť svoje tesáky do miest, kde to bude Kiku najviac bolieť. Pôjde, vyhliadne si najmenej atraktívnu, no najviac vypatlanú puberťáčku v budove a bude s ňou, k pohoršeniu ľudí vykonávajúcich svoje menej príjemné, no o to naliehavejšie potreby, divoko a hlučne súložiť na toalete Domu umenia. Pokiaľ sa mu dovtedy nepodarí vymyslieť menej vkusné miesto.

Kika, duša čierna, no jednoliato čierna a ničím nepoškvrnená, samozrejme zabudla na zásady konšpirácie. Pretože, hoc chránený vycibreným a dokonalým hudobným hluchom, obvykle sa hudobných akcií menej než lokálneho významu Vinki nezúčastňuje. Veď to, že sa občas dokáže naozaj úprimne ľutovať, ešte zďaleka neznamená, že bude cielene vyhľadávať dôvody, aby sa aj mal prečo. Jeho náhodný výskyt v budove bol pravdepodobný, ako objav osady snehuliakov na západnej Sahare, nuž sa musel stať nepozvaným hosťom, ktorého pozval Fofo.

I zavolal Fofovi, aby sa zdvorilo popýtal na jeho zdravie a eventuálnu chuť vypiť si s ním niekde jednu kávu. Bolo mu jasné, akú odpoveď dostane: "Mám sa dobre, rád ťa počujem a ešte radšej uvidím, príď za nami, sme v Bužni." Nedostal ju. Mierna odchýlka od očakávaného a žiadúceho vyjadrenia spočívala v poslednom slove. "Jumbe". Čiže celou, zrozumiteľnou vetou: "Mám sa dobre, rád ťa počujem a ešte radšej uvidím, príď za nami, sme v Jumbe." To je veru iný koniec mesta a sveta, povedal by som, že ten menej voňavý. Síce pešo dosiahnuteľný, avšak v daždi len za cenu obetí, ktoré činia cieľ takejto prechádzky zbytočným. Ak je človek zredbullwhiskovaný ako zviera, ešte stále, ba tým skôr, môže súložiť s adekvátne vymletými a máloatraktívnymi puberťáčkami na sociálnom zariadení kultúrnej ustanovizne ako Bužňa o hajzlíkoch pomenej kultúrneho zariadenia ako Jumbo už pomlčiac. Ak je však zliaty do bezvedomia dažďovou vodou, neosloví ho ani poctivo pracujúce rómske dievča v parku pri stanici.

Nezavolať si taxík, to bolo obyčajné skratové konanie: Prší, ďaleko, kľúče, auto, stierače, kokot-kto-dal-tebe-vodičák, no-pohni-môj-zelenšia-už-nebude, piča-stará-hoď-si-mašľu-picni-sa-sama-mne-sa-pod-kolesá-nehádž, parkovisko, Jumbo. Nechaj auto na noc pred Jumbom a skôr ako sa poňho vrátiš, zastav sa v obchode a kúp si gumy, disky, rádio a okno na strane vodiča.

Ani absolútny hudobný hluch nepredstavuje dokonalú ochranu a bez alkoholu sa taká akcia ťažko znáša. Po všetkých tých no name kapelách zahral No Name... sú to kamoši Vinkiho kamošov, nuž by som bolestné prežívanie ich koncertu radšej pripísal na vrub jeho blbej nálady a nemiestnej triezvosti.

Párty po súťaži bola v budove, v diskotéke Laguna, kde sa hádam nepremlelo toľko ľudí od jej otvorenia pred dvadsiatimi rokmi až do teraz. Pri vstupe Vinki ani nemusel zneužiť novinársky preukaz, nikto ho nestrážil, chlast si každý platil sám a jedlo sa podávalo v množstvách, ktorých úhrnná hodnota ostávala hlboko pod výškou mzdy biletára a to dokonca aj na tých pár minút, kým bez stopy zmizlo.

Kamarát Lolo, čo niečo znamená, Kamaráti, čo nie sú Lolo a neznamenajú nič, ale výborne vyzerajú, Kamaráti, čo nie sú Lolo, vyzerajú menej dobre, ale sú mediálne hviezdy a celebrity a Kamaráti, čo nie sú Vinkiho kamaráti, zaradom prichádzali a diskrétne zisťovali, prečo sa nebaví. Vinki zotrvával pri tvrdení, že sa baví bohovsky a toto, že je prosto jeho spôsob zábavy.

Sedem dievčat na love sedelo hneď vedľa a nebavili sa o nič lepšie ako on. Neodhadli spoločenskú situáciu. Na hudobné akcie menej ako lokálneho významu totiž Kamarát Lolo, čo niečo znamená, Kamaráti, čo nie sú Lolo a neznamenajú nič, ale výborne vyzerajú, Kamaráti, čo nie sú Lolo, vyzerajú menej dobre, ale sú mediálne hviezdy a celebrity a Kamaráti, čo nie sú Vinkiho kamaráti, chodievajú s partnerkami, ktoré treba aspoň raz do mesiaca vyvenčiť. A škoda by bolo kaziť si ich prítomnosťou nejakú lepšiu akciu.

Jedna z diev na love, nadšená to amatérka, s nápadne kučeravými vlasmi, vrhla pohľad plný nádeje dokonca už aj Vinkiho smerom. Viackrát. A znova. Lenže Vinki bol šofér. A keby aj nebol, toľko írskej a redbullu v celom podniku nemali.

Aby nedošlo k omylu: Škaredá nebola. Akurát mala na pažbe jasne viditeľné vrúbky za Kamaráta Lola čo, niečo znamená, Kamarátov, čo nie sú Lolo a neznamenajú nič, ale výborne vyzerajú, Kamarátov čo nie sú Lolo, vyzerajú menej dobre, ale sú mediálne hviezdy a celebrity a dokonca aj za Kamarátov, čo nie sú Vinkiho kamaráti. Chýbali len dva. Fofo je chorobne verný Kike a Vinki ju ešte nikdy nestretol.

Ostatné nadšené amatérky pôsobili trochu menej použitým dojmom, neboli však dostatočne agresívne nato, aby medzi nimi a Vinkim mohlo dôjsť aspoň k očnému kontaktu. Uspokojilo ich, že im občas niekto kúpil drink nevalnej kvality, len tak z nostalgie, sprepitné za služby, ktoré už boli poskytnuté niekedy v minulosti. Ale kučeravá, tá sa chcela baviť. Vinkiho spôsob zábavy však ani len nedokázala identifikovať ako zábavu. Napokon sedieť na kvetináči a po litroch chlastať ľadový čaj, to je zábava, ktorá už hraničí s meditáciou a tak bol Vinki v bezpečí.

Lenže Fofo Vinkiho ľúbi, záleží mu na ňom a nedokáže sa dívať, keď sa baví týmto nezrozumiteľným spôsobom. I vysvetlil Kamarátovi Lolovi, čo niečo znamená, Kamarátom, čo nie sú Lolo a neznamenajú nič, ale výborne vyzerajú, Kamarátom, čo nie sú Lolo, vyzerajú menej dobre, ale sú mediálne hviezdy a celebrity i Kamarátom, čo nie sú Vinkiho kamaráti, že má Vinki komplikovanú fraktúru srdca po náraze na reailtu citového života ľudských párov a jeho hojenie, podľa jeho nekvalifikovaného, no predsa len vysokováženého názoru, by značne urýchlilo, keby ho jedna z voľne pohodených a trestuhodne nevyužitých nadšených amatérok v rámci tréningu divoko osúložila a to bárs aj na toalete tejto pomenej kultúrnej inštitúcie. Prirodzene to nezabudol spomenúť ani kučeravej nadšenej amatérke.

Nasledovalo niečo, čo by sa dalo označiť za úpornú snahu všetkých obsadených osôb okrem Vinkiho a Kiky zrealizovať Vinkiho pôvodný plán pomsty, ktorý však beznádejne stroskotal na praktickej nedostupnosti jeho základnej esencie, ktorou, žiaľ, nebola voľne dostupná vagína v aspoň približne prijateľnom balení, ale redbull miešaný, ak už nie s írskou, tak s ľubovoľným, aj menej chutným destilátom. Nadšené amatérky dostávali od všetkých obsadených osôb okrem Vinkiho a Kiky také množstvá liehovín, ktoré by si nestihli odsúložiť ani do veku, kedy by ich dlh už nikto vymáhať ani nechcel, no žiaľ, alkohol stekal do nesprávnych hrdiel.

Všetky obsadené osoby okrem Vinkiho a Kiky nakupovali drinky nevalnej kvality a intenzívne hučali do nadšených amatériek, že niekto to dnes musí Vinkimu urobiť, inak že sa Vinkimu určite niečo stane: Vypadne z okna na desiatom poschodí, padne pod vlak, alebo si nešťastnou náhodou pri holení presekne žily. Vinki, hoci bol pevne odhodlaný sa podobným nehodám vyhnúť, skutočne mohol vyzerať na to, že by sa mu niektorá z nich mohla prihodiť.

Kučeravá nadšená amatérka skúsila všetko. Požiadala Vinkiho, aby ju odfotil jej digitálnym kompaktom ako tancuje. Dlhé minúty sedela vedľa Vinkiho s nezapálenou cigaretou v ruke, ktorú napokon sklamane vrátila do krabičky. Fotila Vinkiho. Tancovala pred Vinkim. Tancovala pred Vinkim a fotila Vinkiho.

Načase položiť otázku, prečo Vinki nezmizol.

OK, prečo Vinki nezmizol?

Lebo Kika opakovane a viackrát po sebe navrhovala Vinkimu, aby sa pobral domov, že toto mu naozaj nechcela urobiť a že ju to úprimne mrzí. Načo Vinki vždy gavaliersky odpovedal: "Počkám na vás. Prší. Odveziem vás domov." A bolo jasné, že to tak skoro nebude. Fofo pil. Fofo keď pije, neodchádza.

Kučeravá nadšená amatérka napokon stavila na Vinkiho samčiu sebaúctu a učinila posledný, nech jej slúži ku cti, že samovražedne odvážny pokus. Boh jej odpustí, lebo nevedela čo činí. Počkala na chvílinku ticha medzi poryvmi rytmického hluku, z ktorého sa už niekoľko, inak na pohľad príčetných jedincov, zmietalo v kŕči na parkete, vystihla okamih, keď sa každý, dokonca aj Vinki díval na ňu a zaútočila:

"Máš pekné vlasy. My dvaja by sme spolu mali pekné deti."

Vinkimu Boh neodpustí lebo vedel, čo činí.

"Môžeme to vyskúšať..."

Kučeravá nadšená amatérka sa rozžiarila, ožila, celá sa zavlnila a jej telo začalo s náznakom akéhosi pohybu, z ktorého sa dalo usúdiť, že to vyskúšame tu a teraz, na tom kvetináči postavenom tesne pri jej stole, nech konečne všetky obsadené osoby, vrátane Vinkiho a Kiky vidia, že ONA to dokázala. Patetická hudba tryskajúca z jej vnútra prehlušila letný hit z Moldavska, na tvári jej roloval titulok: "Vinki, THE END."

"...pokiaľ si ochotná pristúpiť na umelé oplodnenie."

Vinkimu Boh neodpustí.

Vinki konečne spáchal svoju samovraždu. Elegantnú, dokonalú, smrteľne vážne myslenú a síce v zlomku sekundy, no dôkladne premyslenú sexuálnu samovraždu.

Už nikto neriešil Vinkiho. Riešili kučeravú nadšenú amatérku, kto vie, niekto možno dokonca dokázal vysvetliť svojej legitímnej partnerke, že kučeravá nadšená amatérka to teraz naozaj potrebuje viac.

Vinki riešil, ako obvykle, Fofa a Kiku. Fofo pil, Fofo ostával. Kika pila, Kika odchádzala. Lejak, kľúče, stierače, jednotka, brzda, spiatočka, lejak, Fofo-poď-domov, nejde-serme-naňho, lejak, kľúče, stierače, jednotka, dvojka, brzda, spiatočka, lejak, Fofo-poď-domov, nejde-serme-naňho, lejak, kľúče, stierače, jednotka, dvojka, trojka, stoosemdesiat stupňov, parkovanie, lejak, Fofo mokne pred Jumbom: "Ja som vedel, že sa po mňa vrátite. Nemáte cigu?"


Vata v hlave | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    Vinki má v Mackovi poriadne nedôveryhodného dôverníka
    publikované: 13.03.2005 22:38:23 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Tak mu treba
    keby ma viac rozmaznával, nerozmazával by som ho v jeho vlastnom blogu, brum.
    publikované: 14.03.2005 00:27:53 | autor: macko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014